Gratinované topinambury s cibulí

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule, na tenké plátky
  •  4 lžíce hnědého cukru
  • 4 lžičky sekaného čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 20 g másla, rozpuštěného
  • 125 ml 40% smetany ke šlehání
  • 125 ml zakysané smetany
  • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 600 g topinamburů, oloupaných na tenké plátky
  • 150 g měkkého kozího sýra, na kolečka
  • snítek tymiánu

 

Postup

Zahřejte troubu na 180/160 °C.
Na rozehřátou pánev dejte cibuli, a 10 minut opékejte, přidejte cukr, tymián a balzamikový ocet a 2 min. Prohřívejte.
Zapékací nádobu vymažte máslem. Obě smetany a muškátový oříšek přiveďte k varu, ihned odstavte.
Do nádoby navrstvěte topinambury, cibulovou směs, česnek, sůl a pepř.
Přelijte smetanovou směsí navrch položte kozí sýr a tymián.
Pečte 45 minut, aby topinambury změkly.