Gratinované topinambury s cibulí
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, na tenké plátky
- 4 lžíce hnědého cukru
- 4 lžičky sekaného čerstvého tymiánu
- 2 lžíce balzamikového octa
- 20 g másla, rozpuštěného
- 125 ml 40% smetany ke šlehání
- 125 ml zakysané smetany
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 600 g topinamburů, oloupaných na tenké plátky
- 150 g měkkého kozího sýra, na kolečka
- snítek tymiánu
Postup
Zahřejte troubu na 180/160 °C.
Na rozehřátou pánev dejte cibuli, a 10 minut opékejte, přidejte cukr, tymián a balzamikový ocet a 2 min. Prohřívejte.
Zapékací nádobu vymažte máslem. Obě smetany a muškátový oříšek přiveďte k varu, ihned odstavte.
Do nádoby navrstvěte topinambury, cibulovou směs, česnek, sůl a pepř.
Přelijte smetanovou směsí navrch položte kozí sýr a tymián.
Pečte 45 minut, aby topinambury změkly.