Záhorácký závitek s topinamburovým pyré
Pyré
Ingredience
- 1 kg topinambur (omytých, neoloupaných)
- 3 stroužky česneku
- 50 g másla
- 250 ml smetany 33%
- tymián
- sůl a pepř
Postup
Topinambury překrájíme a spolu s česnekem vložíme do pekáče.
Přidáme máslo, česnek, tymián, osolíme a opepříme.
Přikryjeme a pečeme na 200°C cca 40 minut do měkka.
Hotové topinambury přendáme do hrnce, zalijeme smetanou a zredukujeme smetanu na polovinu.
Ručním mixérem rozmixujeme do hladka.
Pyré přepasírujeme přes jemné síto.
ZÁVITKY
Ingredience
- 800 g krkovice (4 plátky)
- 200 g kysaného zelí
- 1 nožička klobásy
- 4 lžičky hořčice
- kmín
- sůl a pepř
Postup
Maso naklepeme (tak, aby z něj bylo možné dělat závitky), osolíme, opepříme a přidáme kmín.
Plátky potřeme hořčicí, položíme na ně zelí a hranolek klobásy.
Zamotáme v závitek a stáhneme bavlněným provázkem.
Vložíme do pekáče, podlijeme vodou (cca dcl) a pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 45 minut.
Při pečení maso obracíme a přeléváme výpekem.