Topinambury

Topinambur je netradiční zelenina s hlízami odolnými vůči mrazu, které lze čerstvé sklízet na podzim, během zimy i na jaře.
Z botanického hlediska je to rostlina příbuzná se známou slunečnicí (jde o její hlíznatou formu), i když způsobem pěstování
má blízko k bramborám. Topinambur je využíván jako dietní potravina s příznivými účinky na lidské zdraví 
a je vhodný i jako energetická plodina. Je považován za ekologickou plodinu, protože je velmi odolný k
chorobám a škůdcům a pěstuje se bez chemické ochrany.
 

Zdravotní benefity

Pravidelné pojídání topinamburů má příznivé účinky při revmatizmu, vysoký obsah draslíku činí z topinamburů dobrý odvodňovací prostředek např. při otocích. Hlavní význam pěstování topinamburů spočívá v až šestnáctiprocentním obsahu inulinu - cukru vhodném pro diabetiky, který snižuje hladinu krevního cukru. . Další léčivé účinky, jako například snižování cholesterolu v krvi, regulace krevního tlaku, zlepšování činnosti trávicí soustavy, ochrana jater a ledvin, ale i antistresové či detoxikační účinky byly v poslední době prokázány i vědecky.

Hlavní zásobní látkou je inulin, polysacharid složený z molekul fruktózy. Kromě toho hlízy obsahují velké množství minerálních látek, z nichž nejdůležitější je draslík a dalšími jsou železo, mangan, fosfor, vápník, sodík, křemík a zinek. Z vitamínů je to provitamin A a řada ze skupiny B, C, D a B7.

Topinambur a inulin

Topinambury jsou především dietní potravinou, mimořádně vhodnou pro děti, rekonvalescenty a staré osoby. Nejznámější je jeho význam pro diabetiky. Topinambur je ceněný zejména díky obsahu dietně příznivého polysacharidu inulinu. Ačkoli je inulin látka sacharidové povahy, na rozdíl od jiného polysacharidu – škrobu, je jeho kalorická hodnota velmi nízká až nulová. V lidském organismu se  neštěpí a nezvyšuje tak hladinu krevního cukru. Je tedy velmi vhodný zejména pro diabetiky, ale samozřejmě nejen pro ně. 

Inulin má řadu dalších pozitivních účinků pro lidský organismus. Patří mezi tzv. rozpustnou vlákninu s prebiotickými účinky. Veškerá prebiotika jsou jednoduše řečeno potravou pro naše střevní bakterie (např. Lactobacillus bifidus), které si díky prebiotikům zachovávají správnou funkci. Zásadní úlohu mají prebiotika při obnovení střevní mikroflóry, např. při podávání antibiotik. Inulin má tedy pozitivní vliv na imunitní funkci organismu. Je známo, že základ naší imunity pochází ze střev. Dále se uvádí, že inulin také zvyšuje vstřebávání minerálních látek z potravy, to se týká především vápníku. Rovněž byl prokázán příznivý vliv na obsah cholesterolu. Konzumace topinamburových hlíz je díky nízké kalorické hodnotě vhodná i při redukčních dietách – dobře zasytí, aniž bychom přibírali na váze. Jedná se o vhodnou potravinu i pro celiaky, neboť neobsahují lepek ani škrob.

Inulin

Inulin je potravinová vláknina, jejíž konzumace přináší řadu zdravotních výhod. Není prakticky trávícími enzymy člověka hydrolyzovatelný, a proto prochází beze zeměn žaludkem i tenkým střevem. Až v tlustém střevě je mikrobiálně fermentován a napomáhá pomnožení užitečných střevních bakterií rodu Bifidus. Ty syntetizují vitamíny skupiny B a podporují absorpci některých důležitých iontů (Ca, Fe). Hlízy jsou doporučovány při redukčních dietách, zvyšují pocit sytosti a zlepšují peristaltiku střev. Vedle lidí s nadměrnou hmotností jsou doporučovány i diabetikům.   

Inulin je pro lidský organismus velmi významný, neboť vytváří zdroj živin a optimální podmínky pro bifidobakterie, chrání tlusté střevo před zánětlivými a nádorovými chorobami, posilňuje imunitní systém, podporuje zvýšenou syntézu vitamínů z jejich prekurzorů, upravuje hladinu glukózy v krvi, snižuje glykemický index potravin, snižuje obsah lipidů a hladinu cholesterolu a zvyšuje absorpci minerálních látek.   

Některé tradiční diety doporučují příjem až 20 g inulinu denně. 30 - 40 % populace trpí horší vstřebatelností fruktózy. Z toho hlediska mohou u některých lidí vznikat flatulenční efekty (způsobující plynatost a nadýmání), proto se u nich doporučuje < 0,5 g/pokrmovou dávku. Za optimální dávku inulinu v lidské výživě se považuje 5-10 g/denně. 

Popis topinamburu

Rostliny dosahují běžné výšky 2-3 m, vegetační doba je 4 až 6 měsíců. Některé druhy, kvetou malými žlutými květy v srpnu až v říjnu, většina jich, ale kvete až pozdě na podzim. Hlízy jsou většinou nepravidelné s bílou a červenou slupkou a vynikají vysokou mrazuvzdorností, takže se běžně sklízejí až na jaře.

Nadzemní část - list a stonek

Topinambury tvoří velmi silné rostliny s bočními výhony a stovkami velkých listů. Dosahují výšky 2 - 3 metrů. Využívají světla asi o 100% lépe než lesní stromy. V tom spočívá tajemství jejich mimořádné úrodnosti. Listy topinamburu jsou většinou vstřícné, protáhle vejčité, zřetelně zubaté a dlouze řapíkaté. Na líci jsou drsné, na rubu bělavě pýřité, lodyhy i listy jsou chloupkaté.


Květy a plod

Květy jsou uspořádány v malém úboru o průměru asi 4 - 8 cm s velkým počtem žlutých kvítků. Topinambur je rostlina krátkého dne, takže ve středoevropských dlouhodenních podmínkách kvete až pozdě na podzim. Plodem jsou nažky, které u nás většinou nedozrají nebo se ani nevytvoří, proto ho rozmnožujeme pouze hlízami.

Podzemní část

Topinambur je víceletá bylina s podzemními krátkými výběžky, na jejichž koncích se vytvářejí oddenkové hlízy, jakožto hlavní sklizňový produkt podzemní části. Spojení stolonů s hlízami je na rozdíl od brambor poměrně pevné. Hlízy mají podlouhlý nepravidelný tvar s četnými kulovitými výběžky, na nichž jsou očka s pupeny. Podle barvy mají hlízy pěstovaných genotypů topinamburu slupku bílou, žlutou, růžovou nebo červenou.

 

Chemické složení

Hlízy topinamburu obsahují průměrně 80% vody, 15% sacharidů a 2% bílkovin. Hlavní zásobní látkou je sacharid inulin. Jeho řetězec se skládá z jedné molekuly glukózy a řady molekul fruktózy (podle počtu polymeračních stupňů).

Hlízy obsahují dále vlákninu, esenciální aminokyseliny, vitaminy, kyselinu jablečnou, jantarovou a citronovou. Hlízy topinambur jsou významným zdrojem minerálních látek - obsahují velké množství železa, manganu, draslíku, fosforu, vápníku, sodíku, křemíku a zinku. Z vitamínů je to provitamin A a řada ze skupiny B, C, D a B7.